Het instellen van je (thuis)werkplek
Vandaag deel 2 van deze blog geschreven door Chun Leung en Thijs van der Meer
Nu we zoveel mogelijk thuis moeten werken, veelal achter een computer of laptop, hebben we vaak niet de ergonomische middelen waarover we wel op werk beschikken. Daarom is het heel erg belangrijk om een ergonomische werkplek te creëren in huis. Dit vermindert de kans op klachten aan de arm, nek en/of schouders (KANS-klachten) en mogelijke andere klachten aan de ogen, polsen en lag rug. Eigenlijk is het advies natuurlijk: Beweeg regelmatig; in ieder geval ten minste 30 minuten per dag matig intensief (de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen). Echter kan dit natuurlijk niet bij elk beroep en nog lastiger in de thuissituatie.
Daarom hieronder een aantal tips om uw thuiswerkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten en de kans op lichamelijke klachten te verkleinen:
- Werken op een computer of laptop?
Wist u dat u maximaal 2 uur per dag achter een laptop mag werken zonder ergonomische hulpmiddelen? U moet uw hoofd namelijk altijd naar beneden richten. Wilt u langer dan 2 uur werken op uw laptop? Koop dan een laptopstandaard, een los toetsenbord en muis zodat u verantwoordelijk kunt werken.
- Werkplek
Zorg voor een ergonomische (bureau)stoel met armleuning waar uw elleboog op kunt steunen (elleboog 90 graden), en voor voldoende steun van uw midden tot lage rug. Knieën moeten in 90 graden gebogen zijn en zorg dat er een vuist tussen uw knieën en stoel past. Als u uw stoel niet kunt verstellen kunt u overwegen een voetensteun aan te schaffen. De hoogte van het bureau moet even hoog zijn als uw armsteun. De bovenkant van het beeldscherm is even hoog als de bovenkant van uw hoofd. Plaats het beeldscherm op ongeveer armlengte afstand. Laat 15 cm tussen de tafelrand en het toetsenbord en als u blind kunt typen mag u de pootjes inklappen. Zorg voor genoeg vrije ruimte rondom de muis zodat u geen kleine bewegingen met alleen uw pols maakt. Moet u veel bestanden verplaatsen? Gebruik dan eventueel 2 beeldschermen naast elkaar.
Bekijk voor meer informatie de afbeelding en het DEEN. filmpje (klik hier) waar het stap voor stap wordt uitgelegd.
Bron afbeelding: Arboportaal van ministerie van SZW
- Ogen
Langdurig beeldschermwerk kunnen klachten geven aan de ogen, wat zich kan uiten in wazig zien, duizeligheid, hoofdpijn etc. Kunt u na het instellen van uw werkplek niet goed het beeldscherm zien? Gebruik dan een bril, zodat u beter van het scherm kunt lezen. Een anti-reflecterend scherm is ook aan te bevelen, om te voorkomen dat het beeld gaat schitteren.
- Beweeg elk half uur
Om de werkdag goed door te komen, adviseren wij om elk half uur even van uw werkplek weg te lopen door naar het toilet te gaan, wat te drinken nemen en/of enkele stretchoefeningen te doen. Als tip kunt u wellicht een melding instellen om het half uur of een (kook)wekker zetten, zodat u niet vergeet.
Voorbeelden van oefeningen:
- Onderrug hol-bol: (klik hier)
- Squat: (klik hier)
- Rekken nek/schouder: (klik hier)
- Verander van houding
Wij adviseren ook om zo nu en dan van houding te veranderen. Een continue ergonomische houding kan ook klachten veroorzaken, vanwege spanning. Heeft u een telefonisch gesprek en heeft u de computer niet nodig? Sta of loop tijdens het telefoongesprek. Of als u veel zit gebruik dan eens een gymball als stoel.
- Rustige werkplek
Probeer een rustige werkplek te creëren waar u niet wordt afgeleid door huisdieren, kinderen of de geluiden van buiten. Verwacht u geen telefoontjes? Zet uw mobiel op stil.
Mocht u verder nog vragen hebben neem dan gerust contact op met de praktijk.