Nekklachten door het (thuis)werken achter de computer?
Vandaag deel 3 van deze blog geschreven door Sara Auwerda
De slogan “zitten is het nieuwe roken” heeft u waarschijnlijk vaker gehoord en dat is niet zo gek. Er is momenteel veel wetenschappelijk bewijs over de negatieve gevolgen van lang en veel zitten. Zoals een groter risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en rug,- en nekklachten. Zitten is op zichzelf gelukkig niet zo slecht als roken, maar doe het bewust en met mate!
Vorige week heeft mijn collega een stukje geschreven over een ergonomische thuiswerkplek. Dit is belangrijk om er in ieder geval voor te zorgen dat uw houding thuis zo optimaal mogelijk is, ondanks dat u waarschijnlijk niet over alle middelen van het werk beschikt (zoals een goed bureau of een bureaustoel). Het kan zijn dat uw houding nu zo optimaal mogelijk is, maar dat u tóch klachten heeft ontwikkeld. Dit komt omdat lang zitten achter elkaar veel spanning kan opleveren in de nek- en schouderspieren. De nekpijn kan in sommige gevallen ook gepaard gaan met hoofdpijn of uitstralende klachten naar de onderarm en hand.
Belangrijke factoren die mogelijk een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van werk gerelateerde nekklachten (KNGF-richtlijn nekpijn 2016):
- hoge werkeisen
- werk waarbij weinig steun uit de sociale of werkomgeving is
- werk dat bestaat uit repeterende werkzaamheden
- werk met een sedentaire werkpositie (veel zitten)
- werk waarbij regelmatig en langdurig de nek in een voorwaartse flexiehouding (voorovergebogen) is gepositioneerd
- werken met een slechte bureau-instelling en in een slechte werkhouding
- precisiewerk
- de onprettige werkomgeving (bijvoorbeeld onprettige omgang met collega’s/ leidinggevenden, een onprettige werksfeer)
U begrijpt uit de bovenstaande punten dat niet alles te beïnvloeden is met het aanpassen van uw houding of oefeningen van de nek. Toch zijn er wel een aantal factoren waar u zelf wat aan kunt doen en dus hiermee een kans ontwikkeld om meer controle te krijgen over uw klachten. In dit stuk wil ik u goede oefeningen laten zien, welke u tussen het werken door kunt uitvoeren. Hierdoor doorbreekt u de spanning op de spieren en voorkomt u stijfheid en pijn. Start hier dus vandaag mee en grijp de kans om uw controle over uw klachten terug te krijgen! Ook preventief kunnen deze oefeningen goed werken. Doe elk uur één of meerdere van onderstaande oefeningen en herhaal elke oefening tussen de 10-20 keer.
Nog een laatste tip: controleer ook eens uw ademhaling als u gespannen of geconcentreerd aan het werk bent. Onbewust kan het best zo zijn dat u sneller ademhaalt dan nodig. Ook dit kan indirect effect hebben op de spanning in uw nekspieren (in een andere blog zullen wij hier meer informatie over geven).
Klik op de oefening om het speciale instructiefilmpje met Raymond te openen.