l

Ut wisi enim ad minim veniam, quis laore nostrud exerci tation ulm hedi corper turet suscipit lobortis nisl ut

Recent Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

Image Alt

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie

Fysiotherapie van 0 tot 18 jaar

Kinderen bewegen de hele dag door. Door te bewegen en te spelen ontwikkelen kinderen hun motoriek en zintuigen. Meestal gebeurt dit vanzelf en zijn er geen problemen.

Maar bij sommige kinderen gaat dit langzamer of de ontwikkeling wijkt af van wat gebruikelijk is.

Deze kinderen hebben soms meer tijd en begeleiding nodig om een nieuwe vaardigheid aan te leren. Ook kunnen kinderen beperkt worden door een chronische aandoening of een blessure oplopen tijdens het sporten.

Deze kinderen kunnen baat hebben bij een behandeling van een kinderfysiotherapeut. Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van kinderen van 0 tot 18 jaar. De kinderfysiotherapeut heeft kennis over de motorische ontwikkeling, bewegend functioneren en groei van kinderen.

De kinderfysiotherapeut levert zorg, aangepast aan de interesses en vaardigheden van het kind. Daarom heeft een kinderfysiotherapeut verschillende materialen om mee te werken. Daarnaast werkt de kinderfysiotherapeut hulpvraaggericht, samen met het kind en de ouders/verzorgers om tot een passend behandelplan te komen.

Binnen ons team wordt nauw samengewerkt met andere specialisaties binnen de fysiotherapie om uw kind de beste behandeling te geven. Daarnaast is nauw contact met verwijzers, zoals het consultatiebureau, specialist of de huisarts

Spaarne Gasthuis en participeren we op de Kinderorthopedie Poli in Hoofddorp en Haarlem.

Voor meer informatie over kinderfysiotherapie kunt u contact opnemen met Janine.

Leeftijdscategorie

Baby’s ontwikkelen zich razendsnel. Ze gaan van liggen, rollen, zitten en kruipen naar staan en lopen.

Er zijn signalen die kunnen wijzen op motorische problemen:
– Een voorkeurshouding, al dan niet gepaard met een afplatting van het hoofd
– Gespannen baby of juist een slappe baby
– Een langzamere motorische ontwikkeling dan leeftijdgenootjes
– Weinig spierkracht, overstrekken of onrustig zijn

In de meeste gevallen zullen de jeugdarts of de huisarts een rol spelen in het signaleren van mogelijke problemen. Echter, u mag uw kind ook zelf aanmelden voor een consult bij de kinderfysiotherapeut. Bij zuigelingen is het vaak prettig om de eerste behandeling aan huis te laten plaatsvinden.

Peuters en kleuters gaan de wereld steeds meer ontdekken. Ze leren nieuwe vaardigheden als rennen, springen, gooien en vangen. Ook starten ze met klimmen en fietsen. De fijn motorische vaardigheden krijgen een steeds grotere rol, zoals kleuren en puzzelen. Al deze ontwikkelingen zijn niet altijd vanzelfsprekend.

Een kinderfysiotherapeut kan onder andere hulp bieden bij:
– Kinderen die “anders” lopen
– Bij vaker vallen
– Niet mee kunnen komen met leeftijdsgenootjes
– Bang zijn om te springen of te klimmen
– Moeite hebben met kleuren en knutselen

De motorische vaardigheden waarover een basisschoolkind moet beschikken worden steeds moeilijker. Hierbij spelen de grove en fijne motoriek een grote rol. Taken op school zoals bijvoorbeeld schrijven worden steeds belangrijker. Ook gaan kinderen rond deze leeftijd starten met (team)sporten of zwemles. Dit alles vraagt veel verschillende moeilijke motorische vaardigheden van uw kind.
Blijkt dat uw kind lastig mee kan komen met de rest? Dan kan kinderfysiotherapie uitkomst bieden.

Kinderfysiotherapie kan onder andere helpen bij:
– Schrijfproblemen
– Onhandig en minder soepel bewegen
– Blessuregevoeligheid
– Niet meekomen met zwemmen of sport

Praktijk DEEN. werkt samen met diverse basisscholen om school en zorg zo goed mogelijk op elkaar af te kunnen stemmen.

De tienertijd is een periode waarin zowel jongens als meisjes veel groeien en vaak intensief sporten. Daarnaast wordt er steeds meer gevraagd van de kinderen op school.

Een kinderfysiotherapeut kan tieners helpen bij:
– Sportblessures
– Houding gerelateerde klachten
– Problemen met inspanning en vermoeidheidsklachten
– Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)

Daarnaast kan de kinderfysiotherapeut een rol spelen in het begeleiden en behandelen van kinderen met een chronische (progressieve) aandoening, waardoor de tiener beperkt wordt in zijn dagelijkse leven. Een voorbeeld hiervan is Diabetes Mellitus, jeugd reuma of aangeboren afwijkingen.

Je zintuigen heb je nodig om je dagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het smeren van een boterham met pindakaas. Je kunt de boterham zien, je ruikt de pindakaas, je hoort het mes op het bord, je proeft de pindakaas en je voelt de textuur van de boterham. Dit zijn de zintuigen die we over het algemeen allemaal kennen. Naast deze zintuigen heb je ook interne zintuigen. Zo voel je in je buik dat je trek hebt, kun je er voor zorgen dat je het mes met de juiste hoeveelheid druk kan oppakken en zorgt je evenwichtsorgaan er voor dat je kunt blijven zitten terwijl je je brood smeert.

Bij iets alledaags als een boterham smeren gebruik je al je zintuigen. Alle zintuigen werken de gehele dag samen om er voor te zorgen dat adequaat gereageerd kan worden op alledaagse prikkels uit de omgeving. Als er sprake is van een sensorisch informatieverwerkingsprobleem kunnen deze zintuigen niet goed samenwerken. Prikkels kunnen sterker binnenkomen of worden juist minder goed waargenomen.

Hoe herken je problematiek in de sensorische informatieverwerking?

De symptomen zijn voor ieder kind met een sensorisch informatieverwerkingsprobleem anders.

Enkele voorbeelden:

 • Continue behoefte aan beweging;
 • Kan moeilijk stilzitten;
 • Weerstand bij het tanden poetsen;
 • Moeite met bepaalde structuren eten;
 • Reageert niet op geluiden uit de omgeving;
 • Snel afgeleid door omgeving (geluid/visueel);
 • Moeite met planmatig handelen;
 • Vind het niet fijn om met bepaalde structuren te spelen (bijv. zand/water/klei);
 • Kauwen aan niet-eetbare objecten;
 • Plaatst handen over de oren bij (onverwachtse) geluiden;
 • Moeite met inslapen/ wakker worden;
 • Angstig voor bewegingen zoals schommels, trampoline, glijbanen.

Therapie

In het begin van het proces zal de therapeut veel observeren, zowel in de praktijk als in de eigen omgeving. Uit deze observatie en eventuele toegevoegde meetinstrumenten zal een SI-verslag worden opgesteld. Aan de hand van dit verslag worden aanpassing in de omgeving gedaan en hebben ouder(s)/verzorger(s) + andere betrokken partijen genoeg handvaten om uw kind te helpen.

Ook wordt tijdens de therapie uw kind op de praktijk gezien, waarbij er op spelenderwijs aan de slag wordt gegaan met het geven van een juiste intensiteit aan prikkels per zintuig niveau. Sensorische Integratie therapie wordt voor kinderen van alle leeftijden aangeboden.

De vergoeding

Voor kinderen worden de eerste 18 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Ook zonder verwijzing wordt het vaak vergoed. Praktijk DEEN. heeft met alle zorgverzekeraars in Nederland een contract. Voor de vergoeding van meer behandelingen is er een aanvullende verzekering nodig.

Controleer bij uw verzekering of fysiotherapie in uw pakket zit.

Onze Kinderfysiotherapeuten

Fysiotherapeut, MSc Kinderfysiotherapeut