Manuele therapie
Bij Praktijk DEEN. kunt u terecht voor manuele therapie.
De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van klachten aan de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Ook wordt er gekeken of er misschien andere redenen zijn waardoor u deze klachten heeft of houdt, bijvoorbeeld of uw spieren goed werken en of u gecontroleerd kunt bewegen, maar ook of er wellicht iets anders aan de hand is zoals stress of een verkeerd beeld ten aanzien van uw klachten.
Met welke klachten kunt u terecht
U kunt bijvoorbeeld bij de manueeltherapeut terecht met:
- Hoofd- en nekpijn, vaak in combinatie met een stijve bovenrug
- Nekpijn, ook als deze uitstraalt tot in de arm
- Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
- Heupklachten
- Lage rugklachten, ook als deze uitstralen naar het been
- Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek (zoals BPPD)
- Kaakklachten, soms in combinatie met nekklachten
- Schouderklachten, mogelijk in combinatie met nekklachten
- Frozen shoulder (pijn en stijfheid in de schouder)
- Tenniselleboog
- En nog veel meer klachten van het bewegingsapparaat
Mensen die met klachten bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder en ze kunnen soepeler of beter bewegen. Dit komt omdat de manueel therapeut tijdens de behandeling gewrichten op een bepaalde manier beweegt en adviezen geeft welke oefeningen geschikt zijn om uw houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te verbeteren.
Waar heeft u last van?
Behandeling van hoofdpijnklachten hoort bij onze dagelijkse werkzaamheden. In veel gevallen is hoofdpijn goed te behandelen. Er wordt uitvoerig onderzocht en beoordeeld, welke factoren van invloed zijn op uw hoofdpijn. Dit om een behandeling op maat aan te kunnen bieden. Behandelvormen kunnen zijn: adviezen, manuele therapie, oefentherapie en dry needling. Hoofdpijnklachten waarvoor u terecht kunt bij de manueeltherapeut zijn (spier)spanningshoofdpijn, sommige vormen van migraine, cervicogene hoofdpijn.
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en wordt als een verzamelnaam gebruikt van verschillende vormen van hoofdpijn die niet op een andere manier te classificeren zijn. Spanningshoofdpijn wordt ingedeeld in 2 vormen: een episodische (minder dan 15 dagen per maand) en een chronische (meer dan 15 dagen per maand) hoofdpijn.
De exacte oorzaak is nog niet bekend, maar blijkt hoogst waarschijnlijk wel multifactorieel te zijn.
Factoren die o.a. een rol kunnen spelen zijn:
- Een overgevoeligheid voor pijn
- (Psychische) spanningen
- Een verkeerde houding
- Moeheid
- Erfelijke factoren lijken een rol te spelen bij chronisch dagelijkse hoofdpijn.
- Temporo-mandibulair gewricht aandoening (klachten in het gebied van het kaakgewricht en slaapstreek
- De hoofdpijn kan ook zonder duidelijke oorzaak voorkomen.
Spanningshoofdpijn presenteert zich typisch als een bilaterale, knellende en drukkende hoofdpijn (bandgevoel).
Kinderen
Over de exacte oorzaak van spanningshoofdpijn bij kinderen is nog maar weinig bekend.
Factoren die een rol kunnen spelen zijn vermoeidheid, te weinig slaap, verkeerde eetgewoonten, spanningen, weersomstandigheden en een verkeerde houding. Ieder kind kan spanningshoofdpijn krijgen, maar het komt meer voor als kinderen ouder worden. Vooral pubers hebben er vaak last van. Het is niet bekend of erfelijkheid een rol speelt bij het krijgen van spanningshoofdpijn. Dat geldt wel voor de overgevoeligheid voor factoren die deze vorm van hoofdpijn kunnen uitlokken; daar kan iemand wel erfelijke aanleg voor hebben.
Migraine
Migraine is na spanningshoofdpijn de meest voorkomende soort hoofdpijn. Migraine is een chronische aandoening die vaak gepaard gaat met verschijnselen als overgevoeligheid voor geluid, licht en reuk. Bij vrouwen komt het drie keer zoveel voor dan bij mannen. Net als bij spanningshoofdpijn is er over de exacte oorzaak van migraine nog zeer weinig bekend.
Het is moeilijk om te zeggen welke factoren o.a. een rol kunnen spelen bij het ontstaan.
Dit vanwege onderzoeken die nog niet krachtig genoeg zijn qua bewijskracht.
In de meest typische vorm ontstaan er aanvallen van hevige, meestal plotseling optredende, kloppende hoofdpijn, die zich in 60-70% van de gevallen unilateraal bevindt.
Kinderen
Over de exacte oorzaak van migraine bij kinderen is nog maar weinig bekend.
Een migraineaanval bij kinderen kan ontstaan door een ontregeling in de hersenstam. Deze ontstaat door te veel prikkels waardoor de prikkeldrempel tijdelijk verlaagd kan zijn. Dit kan door bijvoorbeeld de menstruatie of extreme vermoeidheid die vervolgens kan leiden tot een aanval. Mensen met een continue lage prikkeldrempel is kans op regelmatige migraineaanvallen groter.
Cervicogene Hoofdpijn
Cervicogene hoofdpijn is een hoofdpijnsyndroom voortkomend vanuit de structuren in de nek. Welke die structuren zijn is tot op heden onvoldoende bekend. Gedacht wordt dat alle structuren (o.a. facetgewrichten, discus, spieren en ligamenten) welke geïnnerveerd worden door de segmentale zenuwen van C1-C3 een bron zouden kunnen zijn voor het ontstaan van cervicogene hoofdpijn. Cervicale facetdisfunctie lijkt daarbij de meest belangrijke bron te zijn.
Er wordt gesuggereerd dat cervicogene hoofdpijn ongeveer maar 4% voorkomt in vergelijking met andere hoofdpijn soorten. Cervicogene hoofdpijn komt voornamelijk unilateraal voor maar kan ook bilateraal voorkomen. De pijn start gewoonlijk in de nek en straalt uit naar het hoofd.
De hoofdpijn is gewoonlijk zeurend, niet pulserend, van aard.
Medicatie-overgebruik hoofdpijn
Medicatie-afhankelijke hoofdpijn is hoofdpijn die ontstaat door het langdurig innemen van veel pijnstillers (Paracetamol/NSAID’s/Triptanen). Langdurig is meer dan drie maanden. Deze pijnstillers worden vaak genomen voor eerdere (hoofd)pijnklachten. Het ontwikkelen van deze vorm van hoofdpijn gaat niet om de hoeveelheid die je slikt, maar de regelmaat waarmee je slikt. Het innemen van meer dan 15 dagen per maand van paracetamol of ibuprofen/ naproxen, of meer dan 10 dagen per maand triptanen, gedurende een periode langer dan 3 maanden, kan leiden tot een medicatie-overgebruik hoofdpijn.
Duizeligheid is iets waar eenieder weleens in lichte dan wel hevige mate mee te maken heeft gehad, maar lastig te beschrijven is. De één ervaart het als een dronken gevoel, de ander als een licht gevoel in het hoofd of het gevoel dat de wereld om je heen draait. Ook kan men moeite hebben met de balans en evenwicht. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen met deze klachten de huisarts.
Goed nieuws is dat er bij veel patiënten een goede behandeling mogelijk is.
Er wordt onderscheidt gemaakt in:
- Draaiduizeligheid (BPPD, neuritis vestibularis, ziekte van Ménière)
- Een licht gevoel in het hoofd of het gevoel bijna flauw te vallen
(orthostatische duizeligheid, door medicatie, ritme- en geleidingsstoornissen, psychische klachten) - Cervicogene duizeligheid
- Bewegingsonzekerheid, onbalans of onvastheid ter been
- Aspecifieke duizeligheid
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat manuele therapie de duizeligheidsklachten kan verminderen. Een éénmalig consult bij de manueeltherapeut kan u helpen om in te schatten met wat voor type klachten u te maken heeft, wat u kunt verwachten en welke adviezen specifiek voor u van toepassing zijn.
Zoals u weet is de nek de verbinding tussen het hoofd en de bovenrug, dus is de functie van de laatstgenoemden van invloed op de nek. Rotaties, buiging, strekking en zijwaartse bewegingen. Dat zijn de richtingen die de wervels ten opzichte van elkaar kunnen maken. Van kop tot stuit. Dit alles onder invloed van het actieve sturing systeem (het brein, zenuwstelsel en spier/peesapparaat).
Dit gehele systeem kan gedurende het leven onder invloed van houding, conditie, stress, ongevallen en slaap kleine mankementen laten zien. Deels goed oplosbaar.
Voorbeelden van nekklachten zijn: beperkingen in het roteren van de nek, pijnklachten in de nek bij lezen, hoofdpijn, duizeligheid/draaierigheid, moeite met slapen of concentratie. Ook tintelingen, dofheid of krachteloosheid in de handen kunnen hun oorzaak vinden in de nek.
Onze fysio-manueeltherapeuten zijn gespecialiseerd in het analyseren en behandelen van deze klachten. Samen met u zoeken we uitgebreid naar de oorzaak en oplossing voor uw klacht, evenals preventie voor de toekomst. Natuurlijk zijn onze specialisten zeer zelfbewust en kunnen wij snel de huisarts, neuroloog of orthopeed inschakelen wanneer nodig.
Met kaakklachten kunt u terecht bij de fysiotherapeut. Er zijn verschillende oorzaken voor kaakproblemen, zoals klemmen, knarsen, gebitsveranderingen, sommige kaakklachten kunnen ook voortkomen uit nekklachten en uit spanning van de nek- en kauwspieren.
Kaakklachten worden ook wel Temporo Mandibulaire Dysfunctie genoemd (TMD) of Cranio Mandibulaire Dysfunctie (CMD).
Bij kaakklachten kan er sprake zijn van kaakpijn, maar ook van nekpijn, hoofdpijn en/of oorpijn. Kaakproblemen kunnen zich uiten in een knappend geluid bij bewegen van de kaak, een beperkte mondopening of soms dat de mond niet meer open of dicht kan.Na het vraaggesprek en onderzoek wordt er indien nodig een behandelplan opgesteld. De behandeling kan gericht zijn op uitleg over uw klachten, de bewegelijkheid en coördinatie van de nek en/of kaak, de spierspanning in het hoofd/halsgebied en oefeningen en adviezen voor thuis.
De schouders vormen een belangrijke schakel bij ons dagelijks leven wanneer wij onze handen of armen gebruiken. Denk aan het reiken naar een kastje, het eten met mes en vork, maar ook bij sportieve activiteiten zoals tennis, basketballen etc. Meestal gaat het goed. Maar er komen geregeld mensen bij ons die hier problemen mee hebben. Zoals pijn bij activiteiten, beperking in de bewegingsfunctie of beperkingen na een val of operatie. Een uitgebreide analyse bestaande uit gespreksvoering, bewegingsonderzoek en eventueel aanvullend onderzoek geeft onze schouderexperts de nodige handvatten voor een duidelijk en juiste diagnose.
Het is voor ons van groot belang is dat u goed begrijpt wat er diagnose inhoud, wat de prognose is en wat wij, u of een doorverwijzing kan betekenen. Het motiveert ons om samen met u de klachten onder controle te krijgen en voor de toekomst op te lossen.
Voor de juiste behandeling door de juiste persoon participeren wij op de schouderpoli van het Spaarne Gasthuis en hebben wij intensief overleg met huisartsen. Hierdoor zijn onze lijnen kort en kunnen we u zo snel mogelijk de behandeling geven die u nodig heeft.
Rugklachten kunnen aanwezig zijn in de hoge rug/pijn in de bovenrug, middenrug en in de lage rug of een combinatie daarvan.
Klachten van de bovenrug en middenrug uitten zich vaak in pijn onder de nek, tussen de schouderbladen, ter hoogte van de ribben of van het borstbeen en kunnen uitstralen naar de nek, armen, borst en hoofd.
Klachten van de lage rug uiten zich vaak in pijn in de onderrug. Dit kan ook uitstralen naar de bil en/of het been. Lage rugpijn komt veel voor. Bij 90% is de oorzaak vaak moeilijk te achterhalen. Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten. Deze zijn dan simpel gezegd tijdelijk ‘uit vorm’. Zelfs bij erge pijn is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade. Lage rugpijn die niet wordt veroorzaakt door een specifieke aandoening of ziekte noemen we aspecifieke lage rugpijn.
Aspecifieke lage rugpijn hersteld meestal binnen enkele weken. Wanneer het herstel langer duurt kan dit verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld bewegingsbeperking, een verminderde algehele lichamelijke conditie, veel zitten in een bepaalde houding of minder coördinatie en kracht in uw rompspieren. Daarnaast zijn er ook niet-lichamelijke factoren die het herstel kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld een gevoel van spanning, emoties, vaak onrustig en nerveus zijn.
Naast aspecifieke rugklachten kunt u ook terecht voor specifieke rugklachten. Bijvoorbeeld rugklachten en beenklachten ten gevolge van een hernia, kanaalstenose, een wervelbreuk, reumatische aandoeningen, scoliose en revalidatie na een operatie van uw rug.
Bij Praktijk DEEN. kunnen de fysio-en manueeltherapeuten een intake- en onderzoek doen van uw rug en indien nodig wordt er een behandelplan opgesteld.
Tijdens de behandeling krijgt u meer informatie over uw rugklacht, het ontstaan hiervan en hoe u op deze klachten kunt reageren. Indien nodig geven wij adviezen over het hervatten en indelen van dagelijkse activiteiten en belasting, ook gerelateerd aan werk en sport.
De behandeling kan gericht zijn op de bewegelijkheid van uw rug en daarnaast is specifieke training een van de opties om uw rugklacht te kunnen beïnvloeden; om herstel te bevorderen, maar ook om recidief te voorkomen.
Tevens werken wij samen met het Spaarne Gasthuis en participeren wij op de rugpoli orthopedie in het Spaarne Gasthuis.
Bekkenklachten komen voor bij vrouwen, mannen en kinderen. Bekkenklachten kunnen klachten geven in bekken-, lage rug-, buik- en heupregio. Hierbij kunt u denken aan:
- Bekken- en lage rugpijn tijdens en na de zwangerschap
- Pijn van het stuitje
- Pijn in onderbuik, liesregio
Bij Praktijk DEEN. kunt u terecht bij de fysio-manueeltherapeut voor bekkenklachten gerelateerd aan lage rug- en heupklachten, voor bekken- en lage rugpijn tijdens en na de zwangerschap en voor adviezen en het opbouwen van belasting en belastbaarheid, dit doen wij indien nodig in overleg met de bekkenfysiotherapeut.
Klachten van bekkenbodem, plasklachten en ontlastingsklachten zowel bij volwassenen als kinderen onderzoeken en behandelen wij niet, hiervoor verwijzen wij u door naar gespecialiseerde
(kinder-)bekkenfysiotherapeuten waarmee wij regelmatig contact hebben.
De vergoeding
Vaak wordt de behandeling bij de fysiotherapeut vergoed door de verzekeraars. Ook zonder verwijzing wordt het vaak vergoed. Praktijk DEEN. heeft met alle zorgverzekeraars in Nederland een contract. Controleer bij uw verzekering of fysiotherapie in uw pakket zit.