DEEN Blog

Het laatste nieuws van DEEN!

Parkinson en Corona

Vandaag deel 7, geschreven door Lucas Koester

Bij Praktijk DEEN worden veel personen behandeld met de ziekte van Parkinson. Parkinson is een chronische neurologische aandoening die kan zorgen voor ernstig invaliderende motorische en niet-motorische symptomen zoalstremor (trillen), loop en beweegstoornissenbalansstoornissen en psychische – en cognitieve stoornissen 

Door de complexiteit van deze klachten zijn personen met de ziekte van Parkinson gebaat bij een intensieve multidisciplinaire behandeling. Bij Praktijk DEEN werken we dan ook nauw samen met ergotherapeutenlogopedisten, GZ-psychologenhuisartsen en parkinsonverpleegkundigen 

De afgelopen maanden is de hele wereld in de ban van de Coronacrisis. Als gevolg hiervan was het fysiek behandelen van personen met de ziekte van Parkinson tot voor kort niet mogelijk. De zorg voor deze cliënten is juist in deze tijd essentieel en werd daarom veelal gecontinueerd via beeldbellen. 

Wat mij als therapeut opviel is dat veel personen met de ziekte van Parkinson meer lichamelijke en psychische klachten gingen ervaren tijdens de lockdown. Deze personen ervaarden bijvoorbeeld dat de medicatie minder goed en minder lang werkte, de tremor (trillen) nam toe, mensen hadden vaker last van freezing, voelden zich eenzaamvielen vaker en hallucineerden vaker. Dit zou kunnen komen door chronische stress, deze situatie is immers voor iedereen zeer stressvolmaar ook zeker door het minder fysiek actief (kunnen) zijn. Ook zou het in een uitzonderlijk geval een indicatie kunnen zijn voor een onderliggende infectie.  

Sinds een aantal weken mag ik deze personen weer fysiek behandelen. Hierbij worden uiteraard de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om de zorg zo veilig mogelijk te kunnen leveren. Wat hierbij belangrijk is om te weten, is dat personen met de ziekte van Parkinson geen grotere kans hebben op het krijgen van COVID-19. Echter hebben deze personen wel een grotere kans, als ze het krijgen, op complicaties.  

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het op afstand behandelen van de motorische klachten in combinatie met een thuistraining effectief kan zijn. Echter bleken de één op één behandelingen in de praktijk onder begeleiding van een fysiotherapeut nog veel effectiever te zijn in het verbeteren van onder andere de balans en het lopen. Daarom verdient behandeling in de praktijk sterk de voorkeur. Daarbij is het essentieel om dagelijks lichamelijk actief te zijn. Er zijn zelfs wetenschappelijke aanwijzingen dat dit het degeneratieve ziekteproces zou doen vertragen. Hierbij kan de fysiotherapeut een adviserende en begeleidende rol spelen. 

Wat mij gelijk opviel bij het heropstarten van de fysieke behandelingen van sommige personen met de ziekte van Parkinson, is dat deze veelal motorisch veel in hebben moeten leverenOp het moment zijn we hard bezig om deze personen weer te helpen het motorisch te functioneren naar het oude niveau te brengen. Dit gebeurt bij de mensen in de thuissituatie, maar ook weer in onze praktijken in Heemstede.  

Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson kan onder andere ingezet worden voor het behandelen van: 

 • Loopproblematiek; 
 • Balansproblemen; 
 • Freezing; 
 • Verminderde kracht/ conditie; 
 • Pijn; 
 • Vallen. 

Lucas is aangesloten bij het ParkinsonNet en is op dit moment in opleiding tot Master of Science Neurorevalidatie en InnovatieHij kan samen met u kijken naar uw specifieke situatie en kan een multidisciplinair behandelplan op maat maken. 

Heeft u nog vragen over de ziekte van Parkinson en/of COVID-19 en de mogelijkheden voor uw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op. 

Zie voor meer informatie ook de pagina: neurorevalidatie

De schouder

Vandaag deel 6 van deze blog door Erik Kieft

In dit deel geeft Erik een “mini-college” door middel van een vlog over de schouder.

Hierin komt onder andere aan bod:

 • de bewegingsmogelijkheden van de schouder
 • veelvoorkomende klachten van de schouder
 • pijn
 • wat de Fysio / Manueeltherapeut kan betekenen hierin

Zie hieronder de vlog.

Ontspanning

Vandaag deel 5 door Chun Leung

Volgend op de blog van vorige week over de balans tussen belasting en belastbaarheid gaan we het dit keer hebben over ontspanning. 

Ontspanning is een breed begrip en betekent iets waarvan je kan uitrusten; zowel lichamelijk als psychisch. Wat als ontspanning wordt gezien verschilt heel erg per persoon. Ontspanning kan zijn het uitoefenen van je hobby’s, sporten en/of ontspanningstherapie zoals Yoga, Mindfullness of ademhalingsoefeningen. Belangrijk bij het uitoefenen van ontspanning is, dat het je rust moet geven. De ervaring van mij als fysiotherapeut en wat ik heb gehoord van patiënten, is dat je jezelf daarvoor de tijd moet gunnen. Tijdens de fysiotherapeutische revalidatie komt ontspanningstherapie wel eens aan bod. De eerste keren vindt men dat vaak moeilijk, worden personen er onrustig van en vinden het lastig om te ontspannen. Dit heeft echt wel een paar keer nodig en neem daar ook de tijd voor. Oefening baart kunst. 

Bij DEEN kunt u terecht voor ontspanningstherapie in de vorm van Yoga of als dit geïndiceerd is, is dit ook een onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling. Denk hier bijvoorbeeld aan onverklaarbare lichamelijke klachten, chronische pijn en chronische ziektes. 

Er zijn veel applicaties die je kunnen helpen bij ontspanning voor de smartphone of computer. Een applicatie die je kan gebruiken is bijvoorbeeld de app Mindfullness (Android iOS). In deze app komen verschillende facetten van ontspanningstherapie aan bod.  

 Als u door bovenstaande nieuwsgierig bent geworden naar ontspanningstherapie hebben wij ook alvast  2 oefeningen online gezet die u kunt doen: ontspanningshtherapie & ademhalingsoefeningen

 

Belasting – belastbaarheid

Vandaag deel 4 door Chun Leung

In de voorgaande blogs hebben we het gehad over hardlopen, een ergonomische werkhouding en oefeningen bij nekklachten. De nadruk ligt bij deze onderwerpen op de balans tussen de belasting en belastbaarheid. Bij het hardlopen wordt er bijvoorbeeld geadviseerd om geleidelijk op te bouwen en bij het werken achter een beeldscherm wordt er geadviseerd om, om het half uur even weg te lopen. Nu, in de corona tijd, werken en leven wij op een aangepaste manier. We zijn veel thuis met onze partner en/of kinderen en hebben minder sociale contacten. Dit kan een grote impact hebben op uw werk en privé, waardoor mogelijk ook een verstoring ontstaat in uw balans tussen belasting en belastbaarheid. In deze blog geven we hier meer uitleg over.  

Belasting 

Met belasting worden lasten bedoeld die worden uitgeoefend op een individuDeze lasten kunnen onderverdeeld worden in 4 soorten:  

 • Lichamelijke belasting 
 • Mentale belasting 
 • Cognitieve belasting 
 • Sociale belasting 

Onder lichamelijke belasting worden alle bewegingen verstaan die u doet, zoals het huishouden, koken, werken en sporten. Onder mentale belasting vallen onder andere stress, angst en onzekerheid. Bij cognitieve belasting kunt u denken aan activiteiten zoals concentreren, lezen, luisteren en kijkenLogischerwijs vallen contacten met familie, vrienden, kennissen en collega’s onder sociale belasting.  

Belastbaarheid 

Met belastbaarheid wordt de mate van de draaglast bedoeldOok de belastbaarheid kun je onderverdelen in dezelfde 4 bovenstaande facetten. De mate waarin iemand wel of niet instaat is om 50 kniebuigingen te maken, valt dan onder lichamelijke belastbaarheid. Bij mentale belastbaarheid denken we aan hoe gevoelig iemand is voor stress, bij cognitief denken we bijvoorbeeld aan of iemand in staat is om 1 uur of 4 uur te concentreren op het werk, etc.  

Wanneer er meer belasting wordt uitgeoefend op het individu, dan de huidige belastbaarheid van het individu toelaat, is overbelasting het gevolg. Dit uit zich vaak in klachten, zoals pijn, vermoeidheid of angst.  

Als de belasting groter is dan de belastbaarheid spreken we van overbelasting. Overbelasting van korte duur is acceptabel. Bij structurele overbelasting kunnen lichamelijke, psychische en/of cognitieve klachten ontstaan. 

Als de belasting kleiner is dan de belastbaarheid spreken we van onderbelastingBij structurele onderbelasting zal de belastbaarheid afnemen, als voorbeeld: na bedrust van 3 weken vanwege ziekte, zal de persoon zijn belastbaarheid weer geleidelijk weer moeten opbouwen naar het niveau van voor de ziekte. 

Hoe kan je ervoor zorgen dat er voldoende balans is tussen belasting en belastbaarheid? 

Deze vraag krijgen wij regelmatig. Een goede balans tussen werk, gezin, privé en sociaal is hierbij belangrijk. Tijdens het werk is het belangrijk, zoals eerdergenoemd, dat je afwisselt in houding, maar ook in taken. Het is essentieel om je eigen grenzen te kennen. Een korte periode met hoge werkdruk is enigszins acceptabel, maar als dat de privé en sociale activiteiten gaat beïnvloeden, kan dat mogelijk op langer termijn leiden tot overspannenheid. In het gezin moet je ook je eigen dingen kunnen doen, zoals sporten of je hobby’s beoefenen. Sociale activiteiten zijn ook belangrijk, maar bewaak ook hierbij je eigen grenzen 

Hoe bouw je de belastbaarheid op? 

Het is normaal dat de belastbaarheid tijdelijk verminderd is, nadat je een bepaalde activiteit hebt uitgevoerd. Als voorbeeld: na een trainingssessie, kan je in principe niet nog een tweede trainingssessie doen met dezelfde intensiteit. Binnen 2 tot 3 dagen herstel je weer en kan je weer een nieuwe trainingssessie doen. Een ander voorbeeld: na 2 uur lezen van een boek, merk je dat je je niet meer kunt concentreren en wat je hebt gelezen, niet meer kan onthouden. 

Om op te bouwen moet je eerst meten wat je maximaal aan kan. Dat is je basis en daarvan uit kun je de belasting per dag opbouwen. Dit kun je doen door het aantal dagen op te bouwen, of bijvoorbeeld in minuten, herhalingen of intensiteit. Hierbij is het soms prettig om begeleiding te krijgen van bijvoorbeeld een fysiotherapeut. 

Door geleidelijk de belasting, in welke vorm dan ook, op te bouwen kun je overbelasting voorkomen. Dus… enerzijds je grenzen (h)erkennen en je belastbaarheid vergroten. 

Nekklachten door het (thuis)werken achter de computer?

Vandaag deel 3 van deze blog geschreven door Sara Auwerda

De slogan “zitten is het nieuwe roken” heeft u waarschijnlijk vaker gehoord en dat is niet zo gek. Er is momenteel veel wetenschappelijk bewijs over de negatieve gevolgen van lang en veel zitten. Zoals een groter risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en rug,- en nekklachten. Zitten is op zichzelf gelukkig niet zo slecht als roken, maar doe het bewust en met mate!

Vorige week heeft mijn collega een stukje geschreven over een ergonomische thuiswerkplek. Dit is belangrijk om er in ieder geval voor te zorgen dat uw houding thuis zo optimaal mogelijk is, ondanks dat u waarschijnlijk niet over alle middelen van het werk beschikt (zoals een goed bureau of een bureaustoel). Het kan zijn dat uw houding nu zo optimaal mogelijk is, maar dat u tóch klachten heeft ontwikkeld. Dit komt omdat lang zitten achter elkaar veel spanning kan opleveren in de nek- en schouderspieren. De nekpijn kan in sommige gevallen ook gepaard gaan met hoofdpijn of uitstralende klachten naar de onderarm en hand.

Belangrijke factoren die mogelijk een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van werk gerelateerde nekklachten (KNGF-richtlijn nekpijn 2016):

 • hoge werkeisen
 • werk waarbij weinig steun uit de sociale of werkomgeving is
 • werk dat bestaat uit repeterende werkzaamheden
 • werk met een sedentaire werkpositie (veel zitten)
 • werk waarbij regelmatig en langdurig de nek in een voorwaartse flexiehouding (voorovergebogen) is gepositioneerd
 • werken met een slechte bureau-instelling en in een slechte werkhouding
 • precisiewerk
 • de onprettige werkomgeving (bijvoorbeeld onprettige omgang met collega’s/ leidinggevenden, een onprettige werksfeer)

U begrijpt uit de bovenstaande punten dat niet alles te beïnvloeden is met het aanpassen van uw houding of oefeningen van de nek. Toch zijn er wel een aantal factoren waar u zelf wat aan kunt doen en dus hiermee een kans ontwikkeld om meer controle te krijgen over uw klachten. In dit stuk wil ik u goede oefeningen laten zien, welke u tussen het werken door kunt uitvoeren. Hierdoor doorbreekt u de spanning op de spieren en voorkomt u stijfheid en pijn. Start hier dus vandaag mee en grijp de kans om uw controle over uw klachten terug te krijgen! Ook preventief kunnen deze oefeningen goed werken. Doe elk uur één of meerdere van onderstaande oefeningen en herhaal elke oefening tussen de 10-20 keer.

Nog een laatste tip: controleer ook eens uw ademhaling als u gespannen of geconcentreerd aan het werk bent. Onbewust kan het best zo zijn dat u sneller ademhaalt dan nodig. Ook dit kan indirect effect hebben op de spanning in uw nekspieren (in een andere blog zullen wij hier meer informatie over geven).

Klik op de oefening om het speciale instructiefilmpje met Raymond te openen.

 1. cirkels draaien met de ellebogen
 2. chin tuck
 3. lateroflexie van de nek
 4. CTO extensie (handen in de nek)
 5. rotatie thwk (handen in de nek en draaien)
 6. draaien van de armen en nek
 7. rolletje onder de rug leggen verticaal
 8. rolletje onder de rug leggen horizontaal

Het instellen van je (thuis)werkplek

Vandaag deel 2 van deze blog geschreven door Chun Leung en Thijs van der Meer

Nu we zoveel mogelijk thuis moeten werken, veelal achter een computer of laptop, hebben we vaak niet de ergonomische middelen waarover we wel op werk beschikken. Daarom is het heel erg belangrijk om een ergonomische werkplek te creëren in huis. Dit vermindert de kans op klachten aan de arm, nek en/of schouders (KANS-klachten) en mogelijke andere klachten aan de ogen, polsen en lag rug. Eigenlijk is het advies natuurlijk: Beweeg regelmatig; in ieder geval ten minste 30 minuten per dag matig intensief (de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen). Echter kan dit natuurlijk niet bij elk beroep en nog lastiger in de thuissituatie. 

Daarom hieronder een aantal tips om uw thuiswerkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten en de kans op lichamelijke klachten te verkleinen: 

 1. Werken op een computer of laptop?

Wist u dat u maximaal 2 uur per dag achter een laptop mag werken zonder ergonomische hulpmiddelen? U moet uw hoofd namelijk altijd naar beneden richten. Wilt u langer dan 2 uur werken op uw laptop? Koop dan een laptopstandaard, een los toetsenbord en muis zodat u verantwoordelijk kunt werken. 

 1. Werkplek 

Zorg voor een ergonomische (bureau)stoel met armleuning waar uw elleboog op kunt steunen (elleboog 90 graden), en voor voldoende steun van uw midden tot lage rug. Knieën moeten in 90 graden gebogen zijn en zorg dat er een vuist tussen uw knieën en stoel past. Als u uw stoel niet kunt verstellen kunt u overwegen een voetensteun aan te schaffen. De hoogte van het bureau moet even hoog zijn als uw armsteun. De bovenkant van het beeldscherm is even hoog als de bovenkant van uw hoofd. Plaats het beeldscherm op ongeveer armlengte afstand. Laat 15 cm tussen de tafelrand en het toetsenbord en als u blind kunt typen mag u de pootjes inklappen. Zorg voor genoeg vrije ruimte rondom de muis zodat u geen kleine bewegingen met alleen uw pols maakt. Moet u veel bestanden verplaatsen? Gebruik dan eventueel 2 beeldschermen naast elkaar. 

Bekijk voor meer informatie de afbeelding en het Deen filmpje (klik hier) waar het stap voor stap wordt uitgelegd.  

Bron afbeelding: Arboportaal van ministerie van SZW 

 1. Ogen

Langdurig beeldschermwerk kunnen klachten geven aan de ogen, wat zich kan uiten in wazig zien, duizeligheid, hoofdpijn etc. Kunt u na het instellen van uw werkplek niet goed het beeldscherm zien? Gebruik dan een bril, zodat u beter van het scherm kunt lezen. Een anti-reflecterend scherm is ook aan te bevelen, om te voorkomen dat het beeld gaat schitteren. 

 1. Beweeg elk half uur

Om de werkdag goed door te komen, adviseren wij om elk half uur even van uw werkplek weg te lopen door naar het toilet te gaan, wat te drinken nemen en/of enkele stretchoefeningen te doen. Als tip kunt u wellicht een melding instellen om het half uur of een (kook)wekker zetten, zodat u niet vergeet. 

Voorbeelden van oefeningen: 

 1. Verander van houding

Wij adviseren ook om zo nu en dan van houding te veranderen. Een continue ergonomische houding kan ook klachten veroorzaken, vanwege spanning. Heeft u een telefonisch gesprek en heeft u de computer niet nodig? Sta of loop tijdens het telefoongesprek. Of als u veel zit gebruik dan eens een gymball als stoel. 

 1. Rustige werkplek

Probeer een rustige werkplek te creëren waar u niet wordt afgeleid door huisdieren, kinderen of de geluiden van buiten. Verwacht u geen telefoontjes? Zet uw mobiel op stil. 

Mocht u verder nog vragen hebben neem dan gerust contact op met de praktijk.

Fit en gezond blijven tijdens de Corona crisis

Op dit moment leven wij in een bijzondere wereld. Iedereen moet zich verplicht aanpassen aan een compleet nieuwe situatie. Hierdoor zijn wij vaker en langer thuis dan dat wij misschien zouden willen. Ook kunnen we niet meer sporten op de manier waarop wij dat gewend zijn. De sportclubs, de fitnesszalen, golfclubs en zwembaden zijn dicht. Al deze veranderde leefgewoonten hebben veel invloed op het lichaam op allerlei manieren. Ondanks al deze restricties is het essentieel om zo goed mogelijk voor je lichaam te blijven zorgen. 

Om met deze situatie om te gaan en hier praktische tips voor te geven op verschillende gebieden gaan wij de komende weken verschillende artikelen plaatsen 

Deze artikelen zullen geplaatst worden op de website, Instagram en FacebookMocht u nog vragen hebben dan kunt u natuurlijk contact opnemen. 

Vandaag het eerste deel in deze reeks:

Hardlopen

met advies van onze sportieve Fysiotherapeut en fanatieke hardloper: Raymond Frans. 

Nu sportclubs en sportverenigingen gesloten zijn trekt iedereen zijn hardloopschoenen aan. Afgelopen maandag was er bij Jinek al aandacht voor dit onderwerp en werd er uitvoerig besproken dat hardlopen mogelijk risico’s met zich meebrengt.  

Als je niet gewend bent om hard te lopen is er een kans dat je geblesseerd raakt. Gelukkig hebben we bij praktijk Deen expertise in huis om je verantwoord te leren en te helpen bij het starten met hardlopen. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen (of ondersteunen als je al begonnen bent) hieronder een aantal praktische tips: 

10 tips van DEEN om verantwoord hard te lopen 

1. Stel een helder doel op 

Wat wil je bereiken? Wil je een 5 km of een marathon lopen? Wil je de afstand zo snel mogelijk kunnen rennen of wil je gewoon fit blijven als alternatief voor je gebruikelijke sportHet is belangrijk om een realistisch doel te stellen als je wilt beginnen met hardlopen. Bijvoorbeeld: als je 5 km wilt kunnen hardlopen dan is het verantwoord en realistisch om dat in 8 weken te behalen bij een trainingsfrequentie van 3 keer per week. 

2. Zorg voor de juiste kleding 

Belangrijk bij het hardlopen is dat je jezelf niet te warm kleed. Over het algemeen wordt aangehouden dat als de buitentemperatuur boven de 12 graden is, je met een korte broek kunt hardlopen. Dit omdat je gevoelstemperatuur 10 graden hoger is tijdens het hardlopen dan de buitentemperatuur. Stem daar je kleding op af. Als je loopt in het donker zorg dan voor verlichting of reflecteren de kleding zodat je goed zichtbaar bent! 

3. Kies de juiste hardloopschoen 

Maar welke hardloopschoen heb ik dan nodig? Dit is een moeilijke vraag. Wil je een schoen met veel demping, veel steun, met of zonder veters? Over het algemeen kan het volgende advies worden gegeven: als je begint met hardlopen kies dan voor een schoen met veel steun en demping. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een dure schoen blessures zou voorkomen. De belangrijkste voorwaarde is dat de schoen comfortabel zit. Bij veel sportzaken bieden ze anti pronatie schoenen aan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter niet dat beginnende hardlopers met een standsafwijking van de voet meer kans hebben op een blessure. 

4. Doe een dynamische warming-up: 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een warmingup niet een lagere kans geeft op blessures. Een uitzondering op deze regel is dat je niet acuut moet stoppen met een warming-up wanneer je lijf hier al aan gewend is. Dan bestaat er namelijk wél een grotere kans op een blessure. Echter kan een warming-up wel de prestatie bevorderen. Wanneer je rustige dynamische oefeningen doet, loop je makkelijker dan dat je vooraf niet je spieren en je lichaam hebt opgewarmd. Het is wel handig om deze warming-up zo sport specifiek mogelijk te doen. Probeer dus bewegingen uit te voeren die een hardloopbeweging benaderen. Denk hier bijvoorbeeld aan knieheffen, op de tenen gaan staan, hakken billen, draaien van de romp enzovoorts.  Opdrukken zou bijvoorbeeld geen goede warming-up zijn als je gaat hardlopen. 

5. Gebruik een hardloopapp 

Het is handig om een app te gebruiken. Deze houdt je afstand, de duur van de inspanning, je snelheid, de route en eventueel je hartslag bij. Dit kan werken om je voortgang te monitoren en ook om je prestaties te delen met je mede-hardlopers. 

Veel gebruikte apps zijn bijvoorbeeld Runkeeper en Strava. 

6. Zorg voor voldoende vocht  

Wanneer je langere afstanden dan 10 km hardloopt is het handig om drinken mee te nemen. Voordat je gaat sporten kan je het beste twee uur van tevoren iets drinken. Het is niet nodig sportdrankjes te gebruiken, water is prima. 

7. Neem voldoende pauze en rust 

Als je net start met hardlopen is het beter om te starten met een extensieve interval. Dat betekent dat je in series gaat hardlopen, steeds na een inspanning neem je een rustpauze. In de rustpauze kan je wandelen of een rustige oefeningen doen. Mocht u vragen hebben hierover dan kunt u contact met ons opnemen. 

8. Gebruik de juiste hardlooptechniek 

Wat is de juiste hardlooptechniek? Ik zou adviezen kunnen geven over voorvoetlanding, dat je voorover moet leunen en de pasfrequentie. Echter weten we als we dit soort aanwijzingen niet per se helpen in het daadwerkelijk verbeteren van iemands hardlooptechniek. Deze aanwijzingen met een interne focuzorgen er juist voor dat iemand minder ontspannen gaat bewegen. Om de ideale hardloopbeweging te leren moet je vooral veel gaan hardlopen. Door de variabelen omgeving, persoon en taak aan te passen leer je je lichaam wat de meest efficiënte manier van bewegen is. Zo kan je de omgeving aanpassen door op een stenengeasfalteerde of zand ondergrond te lopen. Het onderdeel “persoon pas je aan door op verschillende momenten van de dag te lopen, momenten dat je vol energie zit of juist vermoeid Ook zou je kunnen lopen met een rugtas omDtaak pas je aan door verschillende afstanden, tijd en snelheden te lopen. Dit laatste kan je doen door te variëren met een duur of intervaltraining. 

9. Doe spierversterkende oefeningen  

Doe spierversterkende oefeningen voor je enkel, knie en heup om minder kans te hebben op een blessure. 

Vooral door het oefenen van balans en kracht heb je minder kans op een blessure. Omdat hardlopen een benige sport is kun je de oefeningen het beste op 1 been doen. Hardlopen is een sport waarbij je de spierkrachtvorm: kracht-uithoudingsvermogen nodig hebt. Dit houdin dat je de oefening vaak moet uitvoeren zodat het zorgt voor een goede transfer naar hardlopen. 

Deze oefeningen zou je uit kunnen voeren: 

 • Staan op 1 been en maak een hardloopbeweging maken met de armen 
 • Knieheffen met 1 been 
 • Hakkenbillen met 1 been 
 • Een single leg squat 
 • Een step-up 

 

10. Bouw het langzaam op
Een grote valkuil voor startende hardlopers is te fanatiek beginnen. Je lichaam (vooral je benen) moeten langzaam wennen aan het hardlopen. Ook moet je bereid zijn om langzaam je conditie op te bouwen. Probeer in ieder geval minimaal 1 rustdag te houden tussen elke training en maximaal 3 trainingen per week om je lichaam de kans te geven om te herstellen.  

Gewijzigde openingstijden

Op dinsdag 24 en 31 december sluit de Praktijk haar deuren om 18u in plaats van 21u.

Dit betekend dan ook dat de geplande Medisch Fitness groepen van de avond komen te vervallen.

Voor vragen mag u altijd contact opnemen met het secretariaat.

Nieuw bij Praktijk DEEN: Yoga als onderdeel van de oncologische revalidatie

Sinds mei 2019 is Yoga toegevoegd aan de oncologische revalidatie bij Praktijk DEEN. In diverse onderzoeken is er aangetoond dat Yoga een bijdrage kan leveren op de kwaliteit van leven bij ex-kankerpatiënten. De Yoga lessen voor de oncologische doelgroep wordt verzorgd in samenwerking met de oncologiefysiotherapeut in opleiding Chun en de Yoga docente (Cecilia). Wij hebben al jaren ervaring op het gebied van de oncologische revalidatie. Middels samenwerking met diverse zorgprofessionals in de regio, wordt de revalidatie multidisciplinair benaderd.

Cecilia Götherström, van oorsprong Zweedse, is sinds 2002 wonend in Nederland. Zij geeft sinds 2009 fulltime Yoga lessen en geeft ook de Yoga lessen bij praktijk DEEN op de vrijdagochtend. In 2017 werd zij gediagnosticeerd met borstkanker. Tijdens en na haar medische oncologische behandeling heeft zij Yoga lessen gevolgd. De Yoga lessen hebben haar geholpen om het medisch traject door te komen, verwerken en om te gaan met de (on)verklaarbare lichamelijke klachten bij hormoontherapie. Deze gereedschappen zijn iets wat zij graag door wil geven en delen aan andere (ex-)oncologische patiënten.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22909345 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28045199

Samenwerking met GezondOud

Praktijk DEEN gaat samenwerken met het speciaal voor 60-plussers opgerichte buiten beweegprogramma GezondOud (GO)

Nog geen jaar geleden is GO begonnen met het aanbieden van groepstrainingen in de buitenlucht. De trainingen zijn volledig gericht op de 60-plus doelgroep.

Wat belangrijk is in het programma dat GO aanbiedt, is dat mensen sporten op een verantwoorde manier, veel plezier ervaren tijdens het sporten en er voldoende aandacht is voor het individu.

Helaas komen er binnen deze doelgroep geregeld lichamelijke klachten voor waarbij gewricht- en spierklachten toch wel de meest voorkomende zijn.

Voor GO is het goed om met Praktijk Deen samen te werken omdat zij hun deelnemers met vertrouwen naar ons kunnen doorverwijzen en wij kunnen op onze beurt ons beweegaanbod verder uitbreiden met een buitenprogramma voor ouderen.

Om het voor de deelnemers zo laagdrempelig mogelijk te maken om zo nu en dan eens ruggenspraak te hebben met een fysiotherapeut, organiseren GO en praktijk DEEN eens per kwartaal een meeloopspreekuur.

Een van onze fysiotherapeuten loopt gedurende de training mee en zal voor wie wil na afloop van het reguliere trainingsuur nog een meting uitvoeren. Zo kan degene die daar interesse in heeft zijn eigen voortgang monitoren.

Wij zijn heel trots op deze samenwerking omdat wij geloven dat kwalitatief goede samenwerkingen, die ontstaan vanuit het belang van de klant, de professionaliteit in het aanbod ten goede komen.

Als u vragen heeft, neem gerust contact met ons op!

Parkinson en Corona

Bij Praktijk DEEN worden veel personen behandeld met de ziekte van Parkinson. Parkinson is een chronische neurologische aandoening die kan zorgen voor ernstig invaliderende motorische en niet-motorische symptomen zoals: tremor …

De schouder

Vandaag deel 6 van deze blog door Erik Kieft In dit deel geeft Erik een “mini-college” door middel van een vlog …

Ontspanning

Volgend op de blog van vorige week over de balans tussen belasting en belastbaarheid gaan we het dit keer hebben over ontspanning.  …