l

Ut wisi enim ad minim veniam, quis laore nostrud exerci tation ulm hedi corper turet suscipit lobortis nisl ut

Recent Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

Image Alt

Oncologie

Oncologische revalidatie

Door de gevolgen van de ziekte kanker en de medische oncologische behandeling kunt u lichamelijke en psychische klachten ontwikkelen, waardoor u wordt beperkt in het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten. Deze beperkingen kunnen onder andere zijn: verminderde conditie en kracht, vermoeidheid, pijn en angst. Door begeleiding van de oncologiefysiotherapeut kunt u deze klachten optimaliseren en leert u om te gaan met deze klachten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegen voor, tijdens en na de medische oncologische behandeling positief effect heeft op de lichamelijke en psychische gezondheid.

De oncologiefysiotherapeut heeft een ondersteunende en coachende rol in het revalidatieproces. Hij kan in verschillende fases van de oncologische aandoening betekenis hebben. Vanwege de vaak complexe problematiek is samenwerking met de huisarts, oncologieverpleegkundige, medisch specialist, psycholoog, diëtiste en/of de ergotherapeut belangrijk om te kunnen revalideren.

Begeleiding tijdens curatieve fase

In de curatieve fase is de medische oncologische behandeling gericht op genezing middels chemotherapie, radiotherapie, immuuntherapie en/of hormoontherapie. In deze fase is bewegen belangrijk zodat u de medische behandeling kunt volhouden. Door lichamelijke training kunnen de klachten beperkt blijven.

Indien u een operatie moet ondergaan is het ook zinvol om vòòr de operatie aan uw conditie en kracht te werken; hoe fitter u de operatie in gaat, hoe fitter u de operatie uit komt.

Begeleiding na curatieve fase

De revalidatie in deze fase is gericht op terugkeer in het dagelijks leven. Het revalidatietraject bestaat over het algemeen uit het verbeteren van conditie en spierkracht, afname van vermoeidheidsklachten en het (her)kennen van eigen fysieke grenzen.

Begeleiding tijdens palliatieve fase

Oncologiefysiotherapie in de palliatieve ziektegerichte-, symptoomgerichte- en stervensfase kan betekenisvol zijn en is ondersteunende zorg. Doel in deze fase is om de kwaliteit van leven of de kwaliteit van sterven zoveel mogelijk te optimaliseren. In de palliatieve fase kunnen diverse klachten ontstaan, zoals angst, kortademigheid, lymfoedeem, pijn, bedlegerigheid, vermoeidheid, verminderde conditie en kracht. Door het toepassen van verschillende behandelmogelijkheden zoals ademhalings- en ontspanningstherapie, oedeemtherapie en oefentherapie kunnen deze klachten worden geoptimaliseerd.

Oncologiefysiotherapie bij Praktijk DEEN.

De oncologiefysiotherapie wordt gedaan door een specialiseerde oncologiefysiotherapeut.

De oncologiefysiotherapeut heeft kennis over de oncologische ziektebeelden en de gevolgen daarvan en de gevolgen van de medische oncologische behandelingen op de lichamelijke en psychische gezondheid. Door deze vaak gecompliceerde gevolgen is er een gespecialiseerd behandelplan nodig. Bij ons in de praktijk is Chun de oedeem- en oncologiefysiotherapeut (in opleiding).

OEDEEMFYSIOTHERAPIE

Oedeem is zwelling door abnormale vochtophoping in het weefsel. Dit kan komen door een operatie en/of een (chronische) ziekte waarbij het lymfestelsel onvoldoende in staat is om het oedeem te transporteren. De oorzaak hiervan is dat er een verstoorde balans is tussen de aan- en afvoer van lymfevocht. De klachten die u kunt ervaren zijn vermoeidheid, pijn of beperkingen in het dagelijks leven. De oedeemfysiotherapeut begeleidt en ondersteund u bij deze klachten.

U kunt bij een oedeemfysiotherapeut terecht voor:

 • Oedeem na een (grote) operatie, al dan niet in combinatie met verwijdering van lymfeklieren
 • Chronische veneuze insufficiëntie, zoals spataderen, post trombotisch syndroom
 • Oedeem bij hartfalen
 • Lipoedeem
 • Littekens na brandwonden en (grote) operaties

Oedeemfysiotherapie bij Praktijk DEEN. omvat verschillende elementen volgens de Decongestieve

Lymfatische Therapie:

 • Manuele lymfedrainage – middels speciale handgrepen wordt het lymfestelsel gestimuleerd om de vochtopname door de lymfvaten te bevorderen en de afvoermogelijkheden van lymfe te vergoten.
 • Compressietherapie – door zwachtelen en/of een therapeutische elastische kous (TEK) krijgt het lymfestelsel continue druk om het oedeem te transporten.
 • Oefentherapie – door te bewegen, waarbij de spierpompfunctie wordt aangezet, stimuleert u de werking van lymfevaten.
 • Huidverzorging – optimale verzorging van huid, wonden en littekens door operatieve ingrepen of brandwonden.
 • Zelfmanagement – u wordt begeleid hoe u de bovenstaande elementen zelf kunt toepassen in het dagelijks leven, zodat u zo min mogelijk beperkingen ervaart door het oedeem.

De vergoeding

De kosten van de oncologiefysiotherapie worden gedeeltelijk vergoed uit de basiszorgverzekering en aanvullende verzekering. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar of Praktijk DEEN.

Wij zijn aangesloten bij Onconet, Oncologie Netwerk Fysiotherapie Kennemerland en Blnkr

De kosten van de oedeemfysiotherapie worden gedeeltelijk vergoed uit de basiszorgverzekering en aanvullende verzekering. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar of Praktijk DEEN.

Tarieven

Reguliere zitting fysiotherapie(1000) €33,-
Reguliere zitting incl. toeslag uitbehandeling(1001) €45,-
Eenmalig consult(1400) €57,50
Niet nagekomen afspraak(1960) €24,75

Onze Oncologiefysiotherapeuten

Fysiotherapeut, MSc Oncologiefysiotherapeut i.o.
Fysiotherapeut, MSc Kinderfysiotherapeut