DEEN Blog

Het laatste nieuws van DEEN!

Parkinson en Corona

Vandaag deel 7, geschreven door Lucas Koester

Bij Praktijk DEEN worden veel personen behandeld met de ziekte van Parkinson. Parkinson is een chronische neurologische aandoening die kan zorgen voor ernstig invaliderende motorische en niet-motorische symptomen zoalstremor (trillen), loop en beweegstoornissenbalansstoornissen en psychische – en cognitieve stoornissen 

Door de complexiteit van deze klachten zijn personen met de ziekte van Parkinson gebaat bij een intensieve multidisciplinaire behandeling. Bij Praktijk DEEN werken we dan ook nauw samen met ergotherapeutenlogopedisten, GZ-psychologenhuisartsen en parkinsonverpleegkundigen 

De afgelopen maanden is de hele wereld in de ban van de Coronacrisis. Als gevolg hiervan was het fysiek behandelen van personen met de ziekte van Parkinson tot voor kort niet mogelijk. De zorg voor deze cliënten is juist in deze tijd essentieel en werd daarom veelal gecontinueerd via beeldbellen. 

Wat mij als therapeut opviel is dat veel personen met de ziekte van Parkinson meer lichamelijke en psychische klachten gingen ervaren tijdens de lockdown. Deze personen ervaarden bijvoorbeeld dat de medicatie minder goed en minder lang werkte, de tremor (trillen) nam toe, mensen hadden vaker last van freezing, voelden zich eenzaamvielen vaker en hallucineerden vaker. Dit zou kunnen komen door chronische stress, deze situatie is immers voor iedereen zeer stressvolmaar ook zeker door het minder fysiek actief (kunnen) zijn. Ook zou het in een uitzonderlijk geval een indicatie kunnen zijn voor een onderliggende infectie.  

Sinds een aantal weken mag ik deze personen weer fysiek behandelen. Hierbij worden uiteraard de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om de zorg zo veilig mogelijk te kunnen leveren. Wat hierbij belangrijk is om te weten, is dat personen met de ziekte van Parkinson geen grotere kans hebben op het krijgen van COVID-19. Echter hebben deze personen wel een grotere kans, als ze het krijgen, op complicaties.  

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het op afstand behandelen van de motorische klachten in combinatie met een thuistraining effectief kan zijn. Echter bleken de één op één behandelingen in de praktijk onder begeleiding van een fysiotherapeut nog veel effectiever te zijn in het verbeteren van onder andere de balans en het lopen. Daarom verdient behandeling in de praktijk sterk de voorkeur. Daarbij is het essentieel om dagelijks lichamelijk actief te zijn. Er zijn zelfs wetenschappelijke aanwijzingen dat dit het degeneratieve ziekteproces zou doen vertragen. Hierbij kan de fysiotherapeut een adviserende en begeleidende rol spelen. 

Wat mij gelijk opviel bij het heropstarten van de fysieke behandelingen van sommige personen met de ziekte van Parkinson, is dat deze veelal motorisch veel in hebben moeten leverenOp het moment zijn we hard bezig om deze personen weer te helpen het motorisch te functioneren naar het oude niveau te brengen. Dit gebeurt bij de mensen in de thuissituatie, maar ook weer in onze praktijken in Heemstede.  

Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson kan onder andere ingezet worden voor het behandelen van: 

  • Loopproblematiek; 
  • Balansproblemen; 
  • Freezing; 
  • Verminderde kracht/ conditie; 
  • Pijn; 
  • Vallen. 

Lucas is aangesloten bij het ParkinsonNet en is op dit moment in opleiding tot Master of Science Neurorevalidatie en InnovatieHij kan samen met u kijken naar uw specifieke situatie en kan een multidisciplinair behandelplan op maat maken. 

Heeft u nog vragen over de ziekte van Parkinson en/of COVID-19 en de mogelijkheden voor uw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op. 

Zie voor meer informatie ook de pagina: neurorevalidatie

Reacties op deze pagina zijn gesloten.

Parkinson en Corona

Bij Praktijk DEEN worden veel personen behandeld met de ziekte van Parkinson. Parkinson is een chronische neurologische aandoening die kan zorgen voor ernstig invaliderende motorische en niet-motorische symptomen zoals: tremor …

De schouder

Vandaag deel 6 van deze blog door Erik Kieft In dit deel geeft Erik een “mini-college” door middel van een vlog …

Ontspanning

Volgend op de blog van vorige week over de balans tussen belasting en belastbaarheid gaan we het dit keer hebben over ontspanning.  …