Oncologische revalidatie

Steeds meer mensen krijgen te maken met de ziekte kanker. Door deze ziekte en de medische behandelingen kunt u lichamelijke, psychische en sociale beperkingen ontwikkelen. Deze beperkingen kunnen onder andere: verminderde conditie en kracht, (langdurige) vermoeidheid, concentratieproblemen en angst zijn. Oncologische revalidatie kan zinvol zijn om deze beperkingen te verminderen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegen tijdens en na de medische oncologische behandeling een positief effect heeft op de lichamelijke en psychische gezondheid. De oncologiefysiotherapeut heeft een ondersteunende en coachende rol in het revalidatieproces.  

 In de revalidatie wordt in het algemeen aandacht besteedt aan de volgende onderwerpen: 

  • Het verminderen van beperkingen (vermoeidheid, bewegingsbeperkingen, angst) 
  • Het leren (her)kennen van de grenzen 
  • Het optimaliseren van de conditie 
  • Het optimaliseren van de spierkracht 
  • Het ontwikkelen/onderhouden van een actieve leefstijl 

De oncologische revalidatie kan plaatsvinden tijdens verschillende fases van de ziekte en de behandeling: 

  • Revalideren tijdens de medische behandeling (curatieve fase) 

Tijdens de medische behandeling, zoals chemotherapie, radiotherapie, immunotherapie of hormoontherapie is het mogelijk om fysiotherapeutisch te revalideren. Ook trainen vóór de operatie kan bevorderend werken voor het herstel naderhand. Door lichamelijke training te doen tijdens de medische behandeling kunnen de klachten beperkt blijven en kunt u in de herstelfase sneller terugkeren in het dagelijks leven. Het doel in deze fase is onder andere om de conditie en kracht op peil te houden. 

  • Revalideren na de medische behandeling (herstelfase) 

De revalidatie in deze fase is vooral gericht op de terugkeer in het dagelijks leven. Het revalidatietraject bestaat over het algemeen uit het verbeteren van de conditie en spierkracht, afname van vermoeidheidsklachten en het (her)kennen van eigen fysieke grenzen.

  • Revalideren in de palliatieve fase
    In deze fase staat het behoud van vitaliteit door het voorkomen en/of verminderen van lichamelijke klachten voorop.  Er wordt gewerkt aan wat u nog belangrijk vindt om zo comfortabel mogelijk te leven. Wat is er nodig voor u en wat zijn uw doelen? 

 

Revalidatie bij Praktijk DEEN. 

De oncologische revalidatie wordt onder begeleiding gedaan van een gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut. De oncologiefysiotherapeut heeft kennis over de gevolgen van de verschillende medische behandelingen op de lichamelijke en psychische gezondheid. Door deze vaak gecompliceerde gevolgen is er een gespecialiseerd behandelplan nodig. Bij ons in de praktijk is Chun-Fai Leung de oncologiefysiotherapeut (in opleiding). Hij ziet patiënten in allerlei fases van de ziekte. 

In het eerste gesprek maakt u kennis met de oncologiefysiotherapeut. De oncologiefysiotherapeut brengt uw ziekte, beloop en huidige problematiek in kaart. Afhankelijk van uw doelen wordt er in samenspraak met u een persoonlijk behandelplan opgesteld. 

Vergoeding 

De kosten van de oncologische revalidatie worden gedeeltelijk vergoed uit de basiszorgverzekering en aanvullende verzekering. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar of Praktijk DEEN. 

Omdat we op 2 locaties in Heemstede gevestigd zijn, zijn we altijd goed bereikbaar voor fysiotherapeutische oncologische revalidatie vanuit onder andere Haarlem, Aerdenhout, Bennebroek, Zandvoort en Hillegom.

Wij zijn aangesloten bij Onconet en het Oncologie Netwerk Fysiotherapie Kennemerland

onco

Parkinson en Corona

Bij Praktijk DEEN worden veel personen behandeld met de ziekte van Parkinson. Parkinson is een chronische neurologische aandoening die kan zorgen voor ernstig invaliderende motorische en niet-motorische symptomen zoals: tremor …

De schouder

Vandaag deel 6 van deze blog door Erik Kieft In dit deel geeft Erik een “mini-college” door middel van een vlog …

Ontspanning

Volgend op de blog van vorige week over de balans tussen belasting en belastbaarheid gaan we het dit keer hebben over ontspanning.  …